Wednesday, March 03, 2004

sarawak

salamz.. suddenly rasa mcm nak write sumthing at the moment..well, had a nice chat with my besfren (fiza&kamy korang buat2 tak dgr jer perkataan nih..) masa kat kuching dulu..emmy..i used to give her a call once in a bluemoon but ever since dah tak keje nih jarang2 dah..and she keeps waiting for the call..haha..emmy..sorry..kamek sik ada palak agung mauk belik kad phone ya.. as usual, we talked about our studies, life, her fiancee and citer masa zaman2 poly dulu.. emmy was among the 5 most-talked-about girl kat poly Swak dulu..nang kacak mbiak tuk..hehe..but sorry guys, she's taken already..too bad..

honestly, if i could turn back time.., i really wanna go back masa kat poly Swak..had so much sweet, bitter memories there..even had the best of frens there..have u ever been to Sarawak?? well, if the answer is no, i highly recommended u to visit sarawak..if u kinda person who likes nature & beauty, Sarawak is definitely the best place ever!! bukan nature jer cantik but orgnya kacak juak..(kacak stands for cantik & handsome)..plus friendly.. i still remember when i got the offer from Sarawak and i was like..huh?? Swak..no way.!!! for the first few weeks i really hate the place.. tragis jugaklah..just imagine..the polytechnic is about half an hour from the city of kuching and yg lagi 'best'nya betul2 kat kaki gunung serapi..haa..kat belakang asrama kitaorang taman negara kubah and air terjun yg sgt best lagi..mula2 sampai sana culture shock jugak.. bagai nak gugur jantung bila tgk betapa pedalamannya tpt tuh..terkedu seketika..but when i come to think of it, mmg ada hikmahnya kenapa kena hantar jauh2..1st-biar duk diam2 belajar..2nd-takdelah nak keluar2 je sokmo.. 3rd-biar independent sket..kang habis bapak aku nak buat semua benda untuk aku.. then byk lagi lah..dahlah masa my badge tuh ada 4 org jer orang semenanjung ppuan.. and my roomates pulak mmg pure Sarawakian-orang luar dari town kuching .so, nak tak nak aku kenalah belajar bahasa Sarawak..and within 3 months aku dah boleh communicate dalam bhs Swak(nih bukan rajin2 nak belajar but terpaksa..) next sem tuh pulak, my roomate baru , suryati budak melanau.. hmm..fenin lah aku lagi sekali nak kena belajar bhs melanau..nasib baik 3rd sem tuh duk ngan member aku budak melaka..kalau kena ngan budak bidayuh,iban ka lagi, fenin lah aku lagi dan lagi dan lagi...

what is so special about Swak?? ppl keep asking me the same question when they knew that every year i never missed to visit Swak..(i even went there with my family last summer jugak..hehe)..well, actually main reason is to visit my family angkat.. and i did promised them that every year mesti datang sana..yelah..dulu diaorang susah2 melayan aku..dahlah aku datang weekend bukan nak tolong ke apa..tapi menqada tido..bgn2 jer dah siap breakfast (sometimes terus lunch..haha),anak dia pulak tuh yg kejutkan aku..cess..betapa teruknya aku waktu tuh..yelah..tahu2 jelah kat msia belajar camane..class from 8-4.. everyday.. coursework melambak2 ..kuiz, ujian and yg sewaktu dgnnya..stress betul.. then another reason is..ehemm...for old times sake..huhu.. rindunya nak gi camping, explore cave, gunung santubong.. but rasanya yg paling best & mencabar jiwa & raga ialah explore gua.. ada sekali nih supposed 2 jam lebih jer explore gua tuh..terus jadi 5 jam lebih..coz takjumpa jalan kuar..cuak lah sgt2 time tuh..dgn lecturer2 pun sekali..pusing2 jumpa jalan yg sama..dahlah gelap gelita..time tuh musim tengkujuh kat swak, so gua tuh penuh ngan air & lumpur..mmg adventure giler..!! and yg paling tak boleh dilupakan ialah aku hampir nak terjatuh ke dalam gaung kat gua..ialah..sibuk berborak2..mata ntah ke mana..torchlight dah jatuh ke bawah..nasib baik ada seorang hero telah menyelamatkan aku dgn macho dan gagah perkasa.. haiii..jasamu tetap ku kenang.. hehehe..nasib baik lelaki kat belakang aku..kalau ppuan dah sama2 jatuh sekali sebab nak selamatkan aku..hishhh..ngeri betull..fobia jugak aku lepas tuh..

actually mmg byk lagi activity kitaorang..yg underground pun ada(without a lecturer)
tapi yg tuh kalau jadi apa2 sendiri mau ingatlah..ha, baru teringat apasal yg aku susah sgt nak lupa kat Swak nih..but not sure whether theory nih betul ke dak..ataupun rekaan semata-mata oleh lecturer aku.. dia kata, kalau minum air Sungai Rejang nih mmg takkan lupa Swak.. aku pulak tak caya lah ngan teori karut dia tuh - sambil menggelak2kan dia..then (masa tuh tgh training kayak) dia dgn selambanya tolak aku ke dalam sungai dan rendamkan aku selama beberapa saat(agak lama jugak sampai dah nak naik lemas)..lepas tuh termuntah2 air aku.. yakksss...uwekksss..just imagine..air Sg Sarawak yg kat depan waterfront tuh (sapa pernah gi sana tahu lah kot..) dahlah giler 'jernih' air dia..2 hari lepas tuh mmg tak lalu makan..mmg saja je lah lecturer aku tuh nak niaya kat aku..actually aku takut buaya drpd takut lemas..hehe..

so, mungkin betul theory lecturer aku tuh (encik apa ntah tak ingat nama dia)..lepas grad aku datang balik poly dia dok gelak-gelakkan aku..cess..and kalau nak tahu lecturer2 polytechnic mmg muda2 belaka..lebih2 lagi poly yg baru dah jauh giler.. semuanya baru grad jer..sebab tuh boleh ngam..macam kengkawan..kalau ngan budak guys mmg mostly semua lecturer tuh cakap aku ngko jer ngan diaorang..tapi kat dalam poly kena panggil encik..lecturer ppuan pun mmg sgt best.. boleh siap2 bawak kitaorang jalan2 and belanja makan..kalau lagi best, weekend jer datang rumah diaorang and diaorang akan masak yg best22222..most of them dari semenanjung.ha, kalau dok mengidam masakan semenanjung tuh boleh request time nih..hehehe..but now nih aku tgh teringin nak makan MEE KOLOK, LAKSA SWAK,UMAI..nyam2..bestnya..

hmm..nasib baik aku tak duduk lama kat sana..kalau tak dah berjodoh ngan org Sarawak lah aku..(almost.!!) oklah..saja tulis panjang2 pasal Swak nih untuk meredakan hati aku yg tgh gundah gulana..bye..wassalam..

No comments:

Related Posts with Thumbnails